Кевин Клайн

Още за Кевин Клайн

Кевин Клайн
Име: Кевин Дилейни Клайн
Роден/а: 24 октомври 1947 г. (76 г.)
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1972 - до днес
Награди: Оскари: Най-добра поддържаща мъжка роля: 1988 – Риба наречена Уанда Семейс
Съпруг/а: Фиби Кейтс (1989-днес)
Деца: Оуен Йосиф Клайн (р. 1991); Грета Симоне Клайн (р. 1994)

Кевин Клайн, или в дебюта си да партнираш на Мерил Стрийп не е за всеки

Когато кажеш Мерил Стрийп, няма нужда от повече обяснения и думи. Знаменита американска актриса, белязала славен път в Холивуд. Сега само си представете какво е за един актьор да запише холивудския си дебют именно като партньор на Стрийп. Става дума за Кевин Клайн. Вероятно запознати с биографиите на двамата ще подскочат и ще заявят, че няма нищо по-естествено от този факт, като се има предвид, че двамата са почти на една и съща възраст – Кевин е роден през 1947 г., а Мерил през 1979. За дебюта на Клайн говорим през 1982 г. Обаче.

До въпросната 1982 г. Мерил Стрийп има зад гърба си в Меката на американското кино няколко суперпродукции като „Ловецът на елени“, „Манхатън“, „Крамър срещу Крамър“, „Жената на френския лейтенант“, донесли й „Оскар“, две награди „Златен глобус“, приз БАФТА и още 6 номинации! Тя вече е голямо и познато име! А Клайн прави дебют в голямото кино като партньор на Стрийп. Говорим за драмата „Изборът на Софи“, както вече казахме от 1982 г. Продукцията е дело на големия режисьор Алън Пакула, а сюжетът се завърта около тежката връзка на преживялата Холокоста полякиня Софи (Мерил Стрийп) с американския евреин Нейтън (Кевин Клайн), в която връзка се намесва писателят Стинго (Питър Макникъл). За великолепното си превъплъщение Мерил е отличена с „Оскар“ за най-добра женска роля, „Златен глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм и получава номинация за БАФТА за най-добра актриса в главна роля. До този филм Кевин Клайн има участие през 1976 г. в един телевизионен филм - The Time of Your Life. Затова именно говорим, че да партнираш при дебюта си на Стрийп не е за всеки!

Сега насочваме внимание към Кевин Клайн. Любопитен момент е, че ако ползвате търсачки в интернет, голяма е вероятността да попаднете на немалко грешки. Големият американски театрален и филмов актьор често е бъркан с известния американски моден дизайнер Келвин Клайн. Ясно е защо – заради близостта на имената. Тази глупава грешка може да се срещне дори в електронни издания, които държат на името си. Сега обаче оставяме настрана тези неща, за да насочим малко светлината на прожекторите към актьора.
Роденият през 1947 г. Кевин Клайн има еднакво силни роли и на сцената, и на големия екран. Самият факт, че в театъра е играл в немалко пиеси на Шекспир, и то в роли като Ромео и Хамлет, а се е превъплъщавал в комедийни персонажи както в популярния филм „Риба, наречена Уанда“, а го гледаме и в сериозна роля в „Красавицата и Звяра“, вече доказва учението му да бъде разнолик, при това много талантлив. Затова и звездата му в Холивудската Алея на славата не е случайна…

Понеже обръщаме внимание към началото, редно е да споменем, че в гена на Кевин има заложено нещичко от баща му Робърт Клайн. Той е човек, който, макар да е практикувал различни професии, между които търговец на детски играчки, продавач в музикален магазин и наемател на бар, е влюбен в класическата и в оперната музика, нещо повече, любител оперен певец е. Т.е. изкуството е в кръвта и на Кевин Клайн. Той пък не е от самоуките актьори. Отдава се на университетско изучаване на драматично изкуство, пантомима и музика, след което през 1972 г. логично се включва в прочутата нюйоркска театрална трупа Acting Company. С нея обикаля Щатите, а в репертоара са най-много шекспировите пиеси. Още тогава блясва таланта му на театрален актьор и става ясно, че персонажите на Шекспир са в кръвта му. Доказателство са и двете му награди „Тони“, които се връчват за отлични сценични превъплъщения.
За холивудския дебют на Клайн през 1982 г. вече стана дума. Но е нужно едно важно уточнение. Мерил Стрийп взема големи награди за тази си роля, но пък Кевин също не е подминат от филмографите – той има две номинации. Едната е за наградата БАФТА за най-добър дебют и другата е за „Златен глобус“ за изгряващ актьор. Какво начало само…

През 1983 г. критиката засипва със суперлативи Кевин и за ролята му в „Големият студ“, дело на режисьора Лорънс Каздан. Филмът разказва за преживяванията и съдбите на бивши състуденти, които се събират отново след 15 години на погребението на техен приятел. Любопитно е, че саундтракът на филма включва парчета на известни музиканти, сред които Арета Франклин, „Ролинг стоунс“ и др.
Две години след тази роля (на един от групата състуденти в „Големият студ“) вече гледаме Кевин Клайн в уестърна „Силверадо“, в който играе и Кевин Костнър.

Идва наградата „Оскар“ за поддържаща роля в знаменитата комедия „Риба, наречена Уанда“ от 1988 г. – филм, многократно излъчван и по родните телевизии. Любопитен сюжет, красива и изкусителна жена (Джейми Лий Къртис), бандити с планове за бързо забогатяване, любовна интрига и неочаквана развръзка. Разбира се и немалко смях. Какво повече му трябва на един занимателен филм? Тази продукция на режисьора Чарлз Крайтън неслучайно е отличена с награда БАФТА, а Кевин Клайн, който е Ото Уест, единият от престъпниците, взема „Оскар“ за най-добра поддържаща роля и е номиниран за наградата на БАФТА за най-добра главна роля.
Следващата номинация на актьора за „Златен глобус“ – за най-добър актьор в мюзикъл или комедия, е за ролите му на Джефри Андерсън и д-р Род Рандъл в „Сапунена опера“ на режисьора Майкъл Хофман с участието и на Робърт Дауни – мл. от 1991 г. Година по-рано пък гледаме Клайн отново в ролята на Хамлет в телевизионна адаптация на шекспировата пиеса, режисирана лично от него. В комедийни роли Кевин се изявява също във филма „Чаплин“ от 1992 г., през 1993 г. в „Дейв“ (има номинация за „Златен глобус“ за най-добър актьор в мюзикъл или комедия), а през 2001-ва за ролята си на Джордж Монро в „Къщата на моя живот“ Клайн е номиниран за най-добър актьор от Гилдията на актьорите.

Статистиците отчитат в творческата му биография повече от 50 интересни роли – и сериозни, и комедийни. Няма как да пропуснем през 2008 г. и превъплъщението му в легендарния Серано дьо Бержерак в едноименния филм, за което участие е номиниран за награда „Еми“ за водеща мъжка роля. И естествено „Красавицата и Звяра“ от 2017 г. Това е един великолепен филм шедьовър, вълшебна приказка на режисьора Бил Кондън с участието на звезди като Ема Уотсън, Ема Томпсън, Кевин Клайн и др. Продукцията е показвана неведнъж у нас и смело може да се твърди, че човек колкото и пъти да я гледа, все открива по нещо ново и хубаво. Разбира се филмът вплита в едно реалност и фентъзи, има немалко причудливи образи, а играта на актьорите е впечатляваща. Музиката също. Бюджетът на лентата е огромен – близо 550 млн. долара, а приходите от продажби надхвърлят 1 милиард и 265 хиляди!
В ролята на чаровното момиче Бел, което успява да преобрази душевността на Звяра, влиза Ема Уотсън. Кевин Клайн пък е Морис, бащата на Бел, който става заложник на Звяра, преди появата на красивата дъщеря. Сценографията и костюмите са невероятни, музиката също. Филмът е истинско удоволствие за киноманите.

След толкова много думи за Кевин Клайн и творческите му изяви, за да останем верни на традицията, трябва да кажем нещо и за живота му извън сцената и киното. За разлика от мнозина обаче при Кевин няма кой знае какво, което да попада в обективите на светската преса. Той е порядъчен мъж, през 1989-а се жени за актрисата Фоебе Кейтс, двамата имат син и дъщеря. Щастлив брак. Какво повече му е нужно на един мъж, добил слава, известност и пари?...
Текст: FilmiFen.com

A FISH CALLED WANDA (1988) | Best of Kevin Kline as Otto

41
0
0
0

Онлайн филми с участието на Кевин Клайн

Рейтинг 0.7
Full HD 1080
Рейтинг 1
SD 480
Рейтинг 0
SD 480