Киану Рийвс

Още за Киану Рийвс

Киану Рийвс
Име: Киану Чарлс Рийвс
Роден/а: 2 септември 1964 г. (59 г.)
Националност: Канада, САЩ
Професия: актьор
Активност: 1985 - до днес

Киану Рийвс, или най-добрият човек, когото познавам

Той е един от малцината световни актьори, които никога, ама никога през живота си не са се мислели за звезда. Няма я онази типична грандомания, няма го самочувствието на велик, няма го егото на милионер, какъвто всъщност е. При това парите, които е заработил, са стотици милиони долари, но ги е спечелил честно, благодарение на умението си да се превъплъщава. И да бъде добър, много добър човек. Той е канадско-американският актьор Киану Рийвс. За него един известен журналист бе казал: „Той е най-добрият човек, когото познавам“. И с право. Киану може да срещнете на улицата или в метрото, може да го видите поседнал на някоя градска пейка в парка, може да разговаря с всеки и е готов всекиму да протегне ръка. Това го прави обичан не само заради ролите му на големия екран, но и заради факта, че е земен, истински, неподправен. През 2023 г. стана на 59, но си е все същият – отворен към хората, към техните проблеми. Признава и днес, че никога не се снима във филми само и единствено за пари. И до днес критиците не могат да си обяснят защо Киану отказва снимки в продължението на филма „Скорост“, след като именно тази лента го изстрелва към върха на славата. Продължението обаче се оказва пълен провал и според мнозина това се дължи именно на отсъствието на Киану…

И понеже стана дума за пари, нека кажем. Най-касовата продукция с участието на Рийвс – „Матрицата“ с нейните три продължения, според светската преса е донесла на актьора не по-малко от 156 млн. долара. Далеч зад него остават Брус Уилис, Том Круз и Уил Смит, които са пчелили от филм по 100 млн. Тези цифри категорично отреждат на Киану място в Топ 10 на най-богатите и популярни имена в киното. Звездата в Холивудската алея на славата е съвсем логична…
През 2022-ра Киану направи пред медиите изключителни признания за личния си живот. Дотогава малцина бяха онези, които знаеха какво е преживял актьорът в детските си години, а и по-късно, вече като зрял мъж.

Когато е само на 3 г., родителите на Рийвс се развеждат. Бащата и майката нямат нищо общо с изкуството – според някои майка му е дизайнерка на костюми, според други – танцьорка на еротични танци в казино. Баща му е геолог, но заради продажба на хероин е осъден на 10 години затвор. Когато семейството се разпада, майката на бъдещия актьор започва да сменя често партньорите си и това принуждава Киану често да пътува от едно населено място в друго с поредния си втори баща. Сменя училища, от някои е отстраняван поради лоша дисциплина. Въобще учението не е силната му страна. Той така и не завършва гимназия и остава без диплом. В повечето време е отглеждан от баби и дядовци. Когато пък е на 23 години, губи най-близкия си приятел, който умира от свръхдоза наркотик. С жените също не му върви. Голямата му любов се казва Дженифър Сайм. Тя забременява от Рийвс, но в осмия месец момиченцето се ражда мъртво, а година и половина по-късно Дженифър загива в автомобилна катастрофа. Към това прибавяме факта, че по-малката сестра на Рийвс е болна от левкемия, а Киану дарява 70 на сто от хоронара си от филма „Матрицата“ на болници, които лекуват това тежко заболяване.

Любопитен е фактът, че в тийнейджърските си години Киану мечтаел да стане състезател по хокей на лед. Нормално на фона на факта, че той се смята за канадец, въпреки че е роден в Ливан, а „кленовите листа“ са най-силният отбор по хокей на лед заедно с Щатите. Бил е вратар в хокейния тим, при това много добър на този възлов пост. Мечтаел си дори да играе на олимпиада, но това си остава само една мечта. Когато е на 9 години на практика за първи път излиза на сцена, това става в пиесата „Проклетите янки“. Някои твърдят, че това е дебютът му в актьорската професия въпреки невръстната възраст. Когато е на 15 се появява в друга театрална постановка – класиката „Ромео и Жулиета“. Вече в зряла възраст му се налага да се превъплъти и в ролята на Хамлет, отново в Шекспирова творба, при това според критиците той е бил „един от най-добрите Хамлети…“.

Естествено филмовата му кариера не стартира рязко и отведнъж. В началото като повечето световни актьори тръгва със заснемане в рекламни клипове, в късометражни филмчета. Преди това сменя различни работи, за да се изхранва – продавач е в спортен магазин, готви спагети в италиански ресторант, урежда си малки роли в телевизионни продукции. Първото му по-сериозно участие е във филм за хокей на лед – „Млада кръв“ от 1986 г., в който той играе вратар, което най-много му пасва. След тази продукция Киану се установява в Лос Анджелис, където първото му по-сериозно участие пък е в лентата „Брегът на реката“ от същата 1986 г. Актьорът споделя, че от този ранен период любимата му роля е във филма „Чудесното приключение на Бил и Тед“ от 1989-а, филм комедия, харесан и от критиците. Овации обира и продължанието на тази продукция - „Измисленото пътуване на Бил и Тед“ от 1991 г.

Освен с тези тийнейджърски роли Киану се превъплъщава и в персонажи от „Принцът на Пенсилвания“ (1988 г.) и „Опасни връзки“ (1988 г.). Във втория филм Рийвс е екранен партньор на Джон Малкович и Мишел Пфайфър. През 1992 г. Киану се снима във високобюджетния филм „Критична точка“. За това свое участие взема награда на MTV за най-желан мъж.
Все пак продукцията, която го изстрелва към върха на славата, е екшънът „Скорост“ от 1994 г. В него Рийвс е партньор на друга голяма звезда – Сандра Бълок. Киану влиза в ролята на смелия и съобразителен полицай Джак Тревън, който в изпълнените с напрежение сцени успява да спаси група заложници, взети от озлобен и нагъл терорист. В мисията му помага Сандра Бълок в образа на Ани.
За Киану пресата отбелязва още, че макар вече да е станал много популярен и обичан заради участието си в „Скорост“, той не отказва и второстепенни и поддържащи роли, сякаш за да оправдае философията си, че не се снима в киното за пари.

Разбира се и при него има филми, които критиката не приема категорично или приема, но с много забележки. Това са ленти като „Джони Мнемоник“, „Верижна реакция“, „Да почувстваш Минесота“ от 1995 - 1996 г., които са критикувани въпреки огромните финанси, вложени в тях. За разлика от тези филми талантът на Рийвс блясва отново в появата му в друга емблематична продукция – хоръра „Адвокат на дявола“, в който той си партнира с легендата Ал Пачино и Шарлиз Терон (1997 г.)
Имиджа си на световна кинозвезда Киану Рийвс затвърждава с участието си във фантастиката „Матрицата“ от 1999 г., който има още три продължения – „Матрицата: Презареждане“, „Матрицата: Революции“ и „Матрицата: Възкресение“. В тази поредица, смятана за един от най-добрите научно-фантастични екшъни в света, Киану се превъплъщава в ролята на Нео, млад служител от софтуерна компания, който се опитва да разгадае тайната на Матрицата. Само първата част на продукцията според хроникьори носи печалба от 171 млн. долара в Щатите и още 466 млн. от прожекции по света, въпреки че разходите на филма са „едва“ 63 млн. долара.

Между другото, Киану харесал „Матрицата“ още с прочитането на сценария, може би защото винаги е имал интерес към бойните изкуства. Затова и с удоволствие тренирал 4 месеца преди снимките, за да бъде в добра физическа форма. Лентата е много занимателна и поради изключителните си звукови и снимачни ефекти, които я правят култова във всички салони, в които е излъчвана.
Друг филм с Киану Рийвс, много харесван, е „Денят, в който Земята спря“ от 2008 г. В това фентъзи Киану се превъплъщава в извънземния пратеник Клаату, приел човешки облик. През 2023-а Рийвс представяше четвъртата част от поредицата „Джон Уик“, първата част от която излезе през 2014 г.

Що се отнася до личния живот на Киану, той, както вече споменахме по-горе, е на обикновен човек. Рийвс е сред актьорите, които са известни със своята дарителска щедрост и със скромността си. За него се знае, че много дълги години е живял в жилище под наем и едва по-късно си купува къща в покрайнините на Холивуд. Негово е откровението пред медии: „Кажи здравей на някого и дори прегърни някой, който изглежда наранен. Помогни на някого. Трябва да живееш всеки ден все едно ти е последен. Следващият ден не е гарантиран, затова живей днес!”

Що се отнася до ролите на Киану, в началото на 2023-а той призна, че участието му в „Джон Уик 4“ е най-трудното му превъплъщение в кариерата, тъй като той е вече на 59 г. и му е било доста напрегнато, за да успее да влезе в добра форма. Но пък няма никакво съмнение, че го е постигнал, верен на кредото си … „Живей днес!“.
Текст: FilmiFen.com

Keanu Reeves' Best Moments

587
4
4
0

Онлайн филми с участието на Киану Рийвс

Рейтинг 0.7
SD 480
Рейтинг 1
SD 240
Рейтинг 1
SD 240
Рейтинг 0.9
SD 480
Рейтинг 0.7
SD 360
Рейтинг 0.8
SD 360