Марк Уолбърг

Още за Марк Уолбърг

Марк Уолбърг
Име: Марк Робърт Майкъл Уолбърг
Роден/а: 5 юни 1971 г. (52 г.)
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1989 - до днес
Награди: Най-добър международен сериал: 2007 „Антураж“; Най-добър актьорски състав: 2006 „Сателит“ за „От другата страна“

Марк Уолбърг: вместо бира, секс и рокендрол – молитва, семейство и фитнес

… Едно е сигурно – по време на Великия пост няма да го видите нито да реже на тънко луканка, колкото и да е вкусна, нито да вдига тост с чаша вино. Пък ако ще е да е марково. В замяна на това, ако сте му съсед по имение, може да видите как лампата в спалнята му светва в 2,30 след полунощ. Е, не за да чете книга. Просто той тогава става от сън, след като предната вечер си е легнал в 19,30. Молитвата му уж е сутрешна, а също е среднощна – от 2,45 до 3,15, след което иде закуската и първата тренировка за деня – от 3,40 до 5,15. И това се повтаря всеки божи ден. Кой друг би издържал на такъв ритъм освен Марк Уолбърг?

Да, за мнозина този добре познат американски актьор и продуцент може би е доста ексцентричен, особено с дневния си режим, за който трябват и воля, и упоритост, и последователност. Защото след нещата, които изредихме посред нощите, иде работен ден, в който са включени още 3 междинни закуски, голф, крио камера, работни срещи, естествено време за семейството, вземане на децата от училище, обяд, вечеря, още тренировки…
Може би ония, които познават с подробности детството на Марк (роден е през 1971 г.), не биха могли да допуснат нито какъв добър актьор ще стане, нито какъв успешен музикант. Защото като хлапе Уолбърг не е от щастливите деца – той е деветото по ред в многочленно семейство на профсъюзен деец, а фамилията живее бедно и Марк още от малък се сблъсква с улицата, с насилието и с наркотиците. Той има проблеми с полицията и едва 16-годишен попада зад решетките, защото се сбива с виетнамци за една бира и се стига дори до смърт на единия от тях. Осъден е на 2 години, но брат му Дони успява да го измъкне от затвора след 2 месеца и го насочва към музикалното училище. Изборът се оказва сполучлив! Марк се включва в групата New Kids on the Block, а по-късно с брат си Дони Уолбърг основават друга група - Мarky Mark and the Funky Bunch. Марк пък добива широка известност като един от първите бели изпълнители на рап. На успех се радват албумите Music For the People от 1991 г. и You Gotta Believe от 1992 г. В хит се превръща сингълът му Good Vibrations. Има издадени още 3 албума.

В сферата на любопитното остава фактът, че по това време Уолбърг дефилира на модния подиум и като модел, рекламирайки бельото на Келвин Клайн. Е, има и други занаяти, но за тях по-късно…
Добил популярност като певец, Марк Уолбърг прави своя дебют и като актьор през 1993 г. в телевизионната продукция The Substitute. Това участие обаче не е забелязано, за разлика от следващото му – в комедийния филм „Ренесансов човек“ от 1994 г., където пък изпълнител на главната роля е не друг, а Дани Де Вито. Много положителни отзиви Уолбърг обира и за ролята си в спортната драма „Баскетболните дневници“ от 1995 г. с Леонардо ди Каприо. Лентата е заснета по автобиографичния роман на Джим Карол и разказва драматичната история на 16-годишно момче, което играе баскетбол и се увлича от писане на стихове. Пряко засегната е темата за наркотиците сред тийнейджърите и бягството от тази страшна зависимост.

Следва главна роля в продукцията „Страх“, в която Марк е партньор на Рийз Уидърспун. Голяма популярност носи на актьора участието му в лентата на режисьора Пол Томас Андерсън „Буги нощи“ (1997 г.), в която се превъплъщава в ролята на Дирк Дъглар. Продукцията третира проблемите на порноиндустрията. Марк е 17-годищшен младеж, който заработва като помощник-сервитьор. Забелязан е от режисьор в порноиндустрията, който решава, че момчето ще му свърши добра работа и ще го направи богат…
Пътят на Марк към киното е вече открит. Гледаме го в „Големият удар“ от 1998 г., после в „Трима крале“ през 1999-а и в хитовата продукция „Перфектната буря“ от 2000 г. на режисьора Волфганг Петерсен и с участието на Джордж Клуни. Лентата, излъчвана многократно и по родните телевизии, впечатлява с драматичен сюжет и изключително ефектно заснемане, а сюжетът отвежда към гибелта на малък рибарски кораб, който попада в страховита буря в океана.

Разбира се този култов филм съвсем не омаловажава и следващите участия на Марк Уолбърг, които също заслужават овации. През 2001 г. на екран излиза друг много популярен филм – научната фантастика „Планетата на маймуните“ на режисьора Тим Бъртън. Продукцията е заснета по едноименния роман на писателя Пиер Бул. В лентата Марк изпълнява ролята на Лео Дейвидсън. Бюджетът на филма е 100 млн. долара, а като приходи се връщат повече от 300 млн.
През 2003 г. идва ред на екшън трилъра „Италианска афера“, в който редом до Уолбърг са Шарлийз Терон, Джейсън Стейтъм и др., а през 2006-а на екран излиза друг хитов филм с Уолбърг – „От другата страна“. В него Марк влиза в образа на бостънския полицай Брус Дигман и за изпълнението си получава номинация за „Оскар“ за поддържаща роля. Гледаме го още в популярни и обичани филми като „Снайперистът” от 2006 г., „Явлението” от 2008 г., „Боецът” от 2010 г., „Тед” от 2012 г., „Корумпиран град” от 2013-а, „Кръв и пот” и „Два патлака” – също от 2013-а. През следващата 2014 г. Уолбърг се появява и в научно-фантастичния екшън „Трансформънс: Ера на изтребление“ на режисьора Майкъл Бей. Уолбърг изпълнява ролята на Кейд Йегър, а продукцията с бюджет 210 млн. долара се превръща в най-печелившия филм на 2014 г. с приходи от продажби 1 милиард и 410 000 000 долара!

Феновете на киното няма да забравят ролята на Марк и в двете части на култовата комедия на режисьора Шон Андърс „Баща в излишък“ – съответно през 2015 и 2017 г. Уолбърг си партнира с Уил Феръл за втори път след „Ченгета в резерв“ от 2010 г. Сюжетът е забавен и заплита интрига в едно семейство, в което втори баща е Уил Феръл в ролята на Брад, а биологичен баща на децата му е Марк Уолбърг в ролята на Дъсти, който пък е зарязал семейството си и се връща след години. Двамата, които са съвсем противоположни по характер и визия, се съревновават кой да спечели любовта на децата. Занимателните случки следват една след друга, доброто настроение е гарантирано, а не са за подценяване и чисто човешките отношения.

Разбира се успешните роли на Уолбърг му носят и други награди освен номинацията за „Оскар“ – той е носител на БАФТА и приз „Сателит“, има две номинации за „Златен глобус“ и цели 6 награди „Еми“.
В сферата на светската хроника остана фактът, че през 2022 г. актьорът се отказа официално от Меката на киното – Холивуд, продаде си имението за „скромните“ 87 млн. долара и със семейството си се засели в Невада. Марк не скри тогава от медиите, че го прави в името на децата си, които той иска да намерят най-добрата си реализация. Двамата със съпругата си имат 4 общи деца – 2 момчета и 2 момичета. Уолбърг не скри, че е щастлив във всеки един момент, в който е със семейството си.
Що се отнася до актьорската професия – той естествено не е скъсал с нея при оттеглянето си от Холивуд, но пък развива немалко други бизнеси, които му носят приходи – има верига ресторанти за бързо хранене, създал е собствени марки за дрехи и газирана вода, притежава акции в компания, която продава „Шевролет“...

И сега се връщаме към началото, в което бегло споменахме, че няма да видите Марк Уолбърг да реже луканка по време на Великия пост. Защо ли? Ами защото той е много религиозна личност, заклет католик, който неведнъж е подчертавал в интервюта, че може да откаже дори много интересна роля, ако тя противоречи на религията му. Неслучайно влезе в телевизионно студио с кръст, изрисуван върху челото. Когато пък го попитаха защо е решил да се преквалифицира в продуцент, Марк Уолбърг бе напълно откровен: „Дотегна ми да чакам роли, отказани от Брад Пит и Том Круз…“
Текст: FilmiFen.com

Top 10 Most Badass Mark Wahlberg Movie Moments

549
1
1
0

Онлайн филми с участието на Марк Уолбърг

Онлайн филми - Entourage
Entourage
Комедия
С участието на:
Рейтинг 0
SD 480
Рейтинг 0.2
Full HD 1080
Рейтинг 0.9
SD 480
Рейтинг 0.9
Full HD 1080
Рейтинг -0.3
SD 360