Мики Рурк

Още за Мики Рурк

Мики Рурк
Име: Филип Андре Рурк
Роден/а: 16 септември 1952 г. (71 г.)
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1979 - до днес
Награди: Златен глобус: Най-добър актьор в драма: 2008 „Кечистът“; БАФТА: Най-добър актьор: 2008 „Кечистът“; Най-добър поддържащ актьор: 2006 „Сатурн“ за „Град на греха“
Съпруг/а: Дебра Фойер (1981-1989; разведени); Каре Отис (1992-1998; разведени)

Мики Рурк, или защо повехна Дивата орхидея…

… През какво ли не е минал човекът, за когото ще говорим! Немалко време сочен за секс идол сред мъжете на Холивуд… Преди това – буйно детство и необуздан тийнейджърски нрав…Алкохол и наркотици… Чепат характер… Побойник… От върха на кариерата си – до тотален срив и падение… Успешни роли и участия в нискобюджетни продукции… От красив и привлекателен мъж, по който туптят милиони женски сърца, до страховит грозник с дузина пластични операции… Само един човек отговаря на тази характеристика – американският актьор Мики Рурк, който през 2023 г. навърши 71. И, както отбелязва пресата Зад Океана, е абсолютно неузнаваем. Но за това – по-късно.

Започнахме неслучайно с това, че Мики доста дълго е смятан за мъжкия секс идол в американското кино. И това съвсем не е случайно. Тази му слава се носи след снимките му в два жестоки еротични трилъра, може би сред най-добрите от този жанр в американското кино. Става дума за „Девет седмици и половина“ от 1986 г. на режисьора Майкъл Чимино и „Дива орхидея“ от 1990 г. на режисьора Зелман Кинг. Защо тези филми, излъчвани неведнъж и у нас, са харесани от критиката и от зрителите? Най-вече по две причини. Макар сюжетите и на двете продукции да са сравнително рутинни – взаимоотношения между мъж и жена, актьорската игра е забележителна, а еротичните сцени са много добре пресъздадени. Макар че е пред камера, сексуалната игра е истинска, носи усещането не само за убийствена страст, но и за психологическа дълбочина и драма.

И понеже започнахме с еротичните трилъри, още малко за тях, защото особено около второто заглавие има любопитна, макар и тъжна история. В „Дива орхидея“ партньорка на Мики Рурк е Кари Отис – тогава на 22 г., ослепително примамлива красавица. Същинска магьосница на екрана, превъплътена в образа на героинята си – изкусителната Емили. Тя е млад адвокат в юридическа компания и е командирована в Бразилия за финализиране на сделка. Там съдбата я среща с милионера Уайлър – в ролята Мики Рурк, с когото се увлича по неустоими еротични удоволствия и секс игри…
Още когато я зърва на снимачната площадка, плейбоят, тогава на 38 г., веднага я пожелава. Нещо повече - той се влюбва лудо в нея и започва да я омагьосва с чар и невиждано внимание. Кари също си спомня, че по онова време Мики действително я е обожавал. Не че тя не е свикнала да приковава мъжките погледи. Все пак още на 16 г. е фотомодел, а 2 години по-късно вече е топмодел и краси кориците на тиражни модни списания. Между другото, в този период тя пази страховити диети, за да бъде слаба и винаги във форма, но пък прекалява с кафетата, посяга към алкохола и наркотиците и стига дори до лечение в клиника. Но това отминава. След снимките на „Девет седмици и половина“ двамата с Рурк стават и партньори в живота. И тук започва драмата на красавицата. След ролята й в еротичния трилър за нея навсякъде се сипят суперлативи, режисьори й предсказват бляскаво бъдеще, заваляват предложение след предложение за привлекателни роли в силни продукции. Идват и неминуемите сблъсъци с Рурк. Той в този период набляга здраво на алкохола и наркотиците, често е пиян, тероризира половинката си, прекалено ревнив е, не й позволява да приема каквито и да е предложения за роли и фотосесии, освен това започва да я бие. Стига се до логичната раздяла – Кари го напуска и сключва брак с Матю Сътън, учен по професия. С него заживява щастливо и му ражда две деца.

Вторият еротичен трилър, който носи популярност на Мики, е „Девет седмици и половина“. В него на Рурк партнира Ким Бейсинджър, а заглавието подсказва колко време двамата са били в сексуална връзка. Мики изиграва ролята на Джон Грей, инвеститор от Уолстрийт, а Ким е разведена служителка от художествена галерия. Срещата им в Ню Йорк се превръща във фатална за Елизабет. Фатална страст…
Както вече стана дума, детството на Мики не е безоблачно. Той е едва на 6, когато родителите му се разделят. Като много други свои връстници в гимназията се увлича по бейзбол и често облича спортния екип. Това не му пречи да се включи и в училищна театрална постановка – за първи път в „Змията“.

Когато приключва образованието си в гимназията и е на 19 г., захваща работа, като доставя по домовете поръчки за един от хитовите ресторанти в Маями Бийч – „Фодж“. След това в Ню Йорк се захласва отново по спорта, този път по бокса, с който е започнал като дете. Още когато е на 12 години, излиза дебютно на ринга и побеждава Хавиер Вилянуева. Като боксьор се справя много добре. Играл е дори спаринг с бившия световен шампион при тежките Луис Родригес. Любопитното в боксовата му кариера на аматьор е, че от 1962 до 1972 г. той държи рекорд – 20 победи, от които 6 с нокаут, и само 6 загуби. Логичното се случва – от аматьорския бокс той преминава в професионалния и играе мачове срещу световни шампиони като Тими Морисън, Джеймс Тони, Джон Дейвид Джаксън. Още 16 професионални срещи му трябват, за да стигне до финален бой за титла на планетата. Той изиграва половината, след което се оттегля. Получил е сериозни лицеви наранявания, поради което се подлага на няколко пластични операции.
И пак за кино кариерата на Рурк. Повечето критици отбелязват, че той обича да се превъплъщава в отрицателни персонажи, а явно любимите му жанрове са екшънът и трилърът. Героите му са като него, твърдят хроникьори – агресивни, опасни, непредсказуеми. Не се знае това ли е причината, но самият актьор е описван като доста непостоянен: отказвал е роли в хитови и добре платени продукции, а е приемал оферти за снимки в нискобюджетни и направо слаби ленти.

Филмовият му дебют е от 1979 г. в продукцията на режисьора Стивън Спилбърг „1941“. Тук той влиза във второстепенна роля – на Рийз, а лентата разказва за събитията в Щатите след атаката над Пърл Харбър през 1941 г. Въпреки че има сравнително добър финансов резултат, на този филм на големия Спилбърг се гледа като на провал.
Твърди се, че голяма популярност на Мики носи участието му във филма на Франсис Форд Копола „Рибка боец“ от 1983 г. В тази продукция, която разказва за улични банди, Мики изиграва ролята на рокера, а негови екранни партньори са Мат Дилън и Никълъс Кейдж. Лентата има номинация за „Златен глобус“ за най-добра оригинална музика и номинация за млад актьор за актрисата Даян Лейн.
Във филма на режисьора Алън Паркър „Ангелско сърце“ от 1987 г. Мики прави запомняща роля като Хари Ейнджъл, а на екран е заедно с Робърт де Ниро.

В ролята си на ченге, което бори престъпността в квартала и враг на наркокартелите гледаме Мики Рурк две години по-рано, през 1985-а, във филма на режисьора Майкъл Чимино „Годината на дракона“. От този му период са още заглавия като „Джони хубавеца“ на режисьора Уолтър Хил от 1989 г., „Бели пясъци“ и „Последният извън закона“ – съответно от 1992 и 1993 г.
През 1997 г. Копола кани Рурк за ролята на Джейн Лайн „Побойник“ Стоун. В тази продукция Мики е на екран заедно с Мат Деймън, Дани де Вито и Джон Войт, който пък е номиниран за „Златен глобус“ за най-добър поддържащ актьор.

Казват, че след доста голям спад в занаята Мики Рурк се завръща с много силен образ в „Кечистът“ през 2008 г. Тук го гледаме в ролята на Ранди Робинсън, застаряващ кечист, който много иска да си върне преминалата вече слава. И наистина, актьорът прави впечатляващо изпълнение, много истинско, много вдъхновено, с много любов, което веднага впечатлява зрители и критика и кариерата на Рурк наистина отново тръгва нагоре. За това свое изпълнение той получава номинация за „Оскар“ за най-добра мъжка роля, „Златен глобус“ за най-добра мъжка роля в драма, както и награда БАФТА за мъжка роля. Добавя във витрината си още няколко награди от различни асоциации.
Любопитен факт е, че по признания на самия Рурк той се е готвил за ролята на Ранди в продължение на половин година, като за това време е бил на специален хранителен режим, качил е 14 кг мускули и е тренирал всеки ден с израелски спец по бойните изкуства…
След успеха на „Кечистът“ Рурк се появява на екран в „Железният човек 2“ от 2010 г., „Непобедимите“, режисиран от Силвестър Сталоун същата година, „Град на греха 2: Жена, за която да убиеш“ от 2014 г. и др.(вж. отделно филмографията на актьора).
Интересен е фактът, че в екранното присъствие на Мики Рурк има и българска следа. Скандалният американски актьор влезе в образа на евангелисткия пастор Бо Джаксън в трилъра Тhe Wheels of Heaven, чиито продуцент е Деси Тенекеджиева. През лятото на 2022 г. снимка за тази продукция имаше и у нас, а Мики се присъедини към екипа за снимките в Ел Ей.

За скандалите около Мики в световната мрежа може да се прочете много. За връзките му също. Най-обсъжданата от тях бе с една руска моделка Анастасия Макаренко, но след 10 г. и тя се разпадна. Иначе Рурк има два брака зад гърба си – с Каре Отис, за което вече разказахме, и с Дебора Фойер, продължил 8 години.
Жълтата преса не пропуска да отбележи, че вече погрознелият Мики Рурк има десетина татуировки по тялото си и си е позволил да откаже култови роли в „Шотландски боец“, „Недосегаемите“ и „Рейнман“.
А за това, че е скандален и с циничен език, говори дори и само едно негово изказване по отношение на жените: „Това е същото както, когато купуваш кон. Не искам дебел врат и къси крака…“
Текст: FilmiFen.com

Classic Mickey Rourke Scenes

156
0
0
0

Онлайн филми с участието на Мики Рурк

Рейтинг 1
SD 480
Онлайн филми - Jade / Джейд (2024)
Jade / Джейд (2024)
Екшън
С участието на:
Рейтинг -0.5
HD 720
Рейтинг 0.7
SD 360
Рейтинг 0.6
SD 480
Рейтинг 1
Full HD 1080