Терънс Хил

Още за Терънс Хил

Терънс Хил
Име: Марио Джироти
Роден/а: 29 март 1939 г. (85 г.)
Националност: Италия
Професия: актьор
Активност: 1951- до днес
Съпруг/а: Лори Хил (1967 - )
Деца: 2

Терънс Хил: С Бъд Спенсър бяхме перфектни екранни партньори

Ако се поразрови човек в историята на киното, неминуемо ще стигне до извода, че не са чак толкова много актьорите, чиито живот и творчество са увековечени за поколенията в музей. Може би не защото няма толкова заслужили актьори, напротив. Има емблеми, които пишат златни страници в Седмото изкуство. Но светът на културата е такъв: просто се ражда някаква идея, която някой трябва да вземе присърци, да се захване с нея и да я реализира. До край.

Такъв е случаят с италианския актьор Терънс Хил, роден през 1939 г. с името Марио Джироти във Венеция. Та през май 2019 г., когато актьорът навърши 80 г., получи необичаен подарък за ЧРД. В германския град Ломач бе открит музей на италианската звезда, която там прекарва част от детските си години – от 1943 до 1945 г.

През 2019-а медиите съобщиха, че самият Терънс не е присъствал на церемонията по откриване на музея, тъй като имал неотложни ангажименти с нов филмов проект. Това го оправдава напълно, като се има предвид и достолепната му възраст. Експозицията в музея е съхранила най-интересните плакати от негови филми, фотографии - запечатали и моменти от снимачната площадка, както и ценен експонат – шапката, носена от Хил във филма „Битката преди Коледа”.

За почитателите на киното името на Терънс Хил се свързва неизменно с това на неговия най-добър и постоянен екранен партньор Бъд Спенсър – също италианец с рождено име Карло Педерсоли. Бъд, който почина през 2016 г., е 10 г. по-голям от Хил. Но за партньорството им след малко. Само ще отбележим, че в една от медийните си изяви Терънс признава: С Бъд Спенсър бяхме перфектни екранни партньори.

Терънс е дете от смесен брак – майка му е германка, а баща му е италианец, по професия фармацевт. Съвсем малък Хил преживява бомбардировките в Дрезден по времето на Втората световна война.
Медиите припомнят, че появата на Терънс на големия екран е още когато той е на 12 г., през 1951-ва във филма „Ваканция за гангстери” на италианския режисьор Дино Ризи. През 1959 г., вече на 20, Терънс играе ролята на Октав Дьо Болю в лентата „Собственикът на металургичния комбинат” на режисьора Антон Джулио Маджано.

И идва любопитният момент. През същата 1959 г. Терънс Хил се превъплъщава в ролята на Квинтилий в историческия италиански филм „Ханибал”, дело на режисьорския тандем Едгар Г. Улмер и Карло Людовико Брагалия. Продукцията, както личи и от заглавието, е посветена на живота на легендарния картагенски пълководец Ханибал. Освен с добре пресъздадения чисто военен аспект и битките, филмът печели зрители и с любовната история, която се разгаря в продукцията и която преобръща по своеобразен начин събитията.
Но има още нещо много интересно. В този филм на екран са заедно Терънс Хил и Бъд Спенсър (в ролята на Рутарио), но двамата още не се познават и не знаят какво ще ги сближи занапред...

В историческата драма „Гепардът” от 1963 г. на известния режисьор Лукино Висконти гледаме в една продукция звезди от ранга на Бърт Ланкастър, Ален Делон, Клаудия Кардинале, Джулиано Джема и естествено вече 24-годишния Терънс Хил.
През 1967 г. най-после идва филмът, в който като главни герои на екрана си партнират Терънс Хил и Бъд Спенсър. Става дума за т.нар. спагети уестърн „Бог прощава, аз не” на режисьора Джузепе Колици.

Всъщност точно в тази продукция двамата италиански актьори приемат екранните си псевдоними, с които стават известни по цял свят. Сюжетът на филма е занимателен и завръзката идва с обира на влак, от който бандити задигат 300 000 долара. На всичко отгоре избиват всички пътници. Да разплетат обира са натоварени Хъч (в ролята на застрахователен агент е Бъд Спеннър) и неговият добър познат Кет Стивънс (в ролята Терънс Хил).

В образа на отец Джей италианецът вече с името Терънс Хил се превъплъщава във филма от 1974 г. „Двамата мисионери” на режисьора Франко Роси. В тази комедия тандемът отново е заедно, като Спенсър влиза в образа на отец Педро де Леон. Преди това обаче е редно да споменем една лента, с която партньорите Хил/Спенсър добиват широка популярност не само в Европа, а и по света. Филмът е „Наричат ме Светата троица” от 1969 г. Продукцията е типична екшън комедия, в която има всичко от жанра – малко градче в Дивия запад, шериф със странно минало, коне, стрелящи бързо каубои и естествено напрежение и комични случки. Критиката отбелязва, че в тази филм има доста на брой комични диалози, както и смехотворни битки между юначаги.

Хроникьорите отбелязват, че през 70-те години на 20 век излизат още 8 филма с двамата екранни партньори. През 1983 г. Хил се снима в ролята на Дон Камило в едноименния филм, който самият Терънс режисира, а през 1978-а Бъд и Терънс играят заедно в друга позната и обичана екшън комедия – „Суперченгета от Маями” на режисьора Бруно Карбучи. Отново става дума за голям обир, този път банков, а с разследването му са ангажирани агентите Джей Донел (Терънс Хил) и Стив Форест (Бъд Спенсър). Те естествено работят под прикритите, а какво успяват да свършат, ще разберете, ако изгледате филма...

Тандемът Хил/Спенсър се появява за последен път заедно през 1994 г. във филма „Битката преди Коледа”.
Извън света на киното Терънс не е кой знае какъв обект на жълтата преса. Със съпругата си Лори, за която се жени през 1967 г., имат две деца.

Знае се още, че Хил е върл фен на футбола и почитател на немския „Борусия” (Дортмунд). Негов идол при немците бе норвежкият футболист Ерлинг Холанд, който през 2022 г. премина в „Манчестър сити”.
Текст: FilmiFen.com

Bud & Terence Beat `Em Up - "My Name Is Nobody"

219
2
2
0

Онлайн филми с участието на Терънс Хил