Бъд Спенсър

Още за Бъд Спенсър

Бъд Спенсър
Име: Бъд Спенсър / Bud Spencer (Carlo Pedersoli)
Роден/а: 31 октомври 1929 г. / Неапол, Италия
Починал/а: 27 юни 2016 г. / Рим, Италия
Погребан/а: Кампо Верано, Италия
Националност: Италия
Професия: Актьор
Активност: 1950 – 2010
Съпруг/а: Мария Амато (1960 – 2016)
Деца: 3

Бъд Спенсър – актьорът, който плуваше по шампионски в света на киното

… За него се пише трудно. Не защото няма какво, напротив. Толкова разностранна личност, че човек направо се чуди откъде точно да започне. Може би от любопитния факт, че артистичният му псевдоним иде от … марка бира. Кому другиго може да хрумне подобно нещо? Никому, естествено, освен на незабравимия Бъд Спенсър.
Защото ако попитате някой любител на киното кой е Карло Педерсоли, той вероятно ще ви изгледа учудено. Ако споменете само Бъд Спенсър, реакцията е сигурна: А, онзи дебеличък чичко, дето хем е смешен, хем раздава страхотни тупаници и отгоре на всичко е адски симпатичен…

И понеже стана дума за разностранния Бъд, може само набързо да изброим, а по-късно да задълбочим темата – той е шампион по плуване на Италия 7 пъти, държи и национален рекорд. Шампион е и по водна топка. Участвал е на две олимпиади. По образование е юрист, а е следвал химия. Има кетапи за пилот на самолет и хеликоптер.
Развива бизнес като продуцент на кинокомпания, собственик на товарна компания и на текстилна фабрика за детски дрехи. Пише и композира песни, пее и свири на китара в различни нощни клубове, има патент за изобретател. Трябва ли още?...

Може би пропуснахме най-важното – той е много добър и обичан актьор от телевизионни сериали и филми на големия екран. И не е американец по произход, а италианец. Освен това за разлика от почти всички световни актьори се е женил само веднъж и до смъртта си през 2016 г. се е радвал на 56 години съвместен живот с Мария Амато, която го дарява с три деца. Дай Боже, всекиму, както се казва…

Бъд Спенсър, който има зад гърба си повече от 20 знаменити филма заедно с екранния си партньор Терънс Хил, измисля артистичния си псевдоним по особен начин. Спенсър идва всъщност от името на любимия на Карло американски актьор Спенсър Трейси, а малкото име Бъд пък произлиза от любимата бира на италианеца – бъдуайзер.
Неговият партньор Марио Джироти става известен като Терънс Хил. Двамата правят наистина страхотни комедии и уестърни, много забавни и приятни за гледане, наистина разтоварващи филми.

Роденият в Неапол Бъд Спенсър е интересна личност не само с ролите си в киното. Освен актьорската професия, която явно е по душата му, той работи какво ли не още през годините – професионален спортист е, по време на престоя си в Южна Америка се пробва като работник във фабрика, секретар в италианското посолство, библиотекар.

Между другото, бил е и надзирател на строежа на Панамериканската магистрала, както и работник в завод за автомобили. Към това прибавяме и неговият интерес към политиката. В един момент той дори опитва да стане общински съветник от партията на Берлускони „Форца Италия“, но не успява на изборите.

И понеже стана дума за спорта, още нещо любопитно. Бъд Спенсър е първият италианец, който плува 100 метра свободен стил под 1 минута. По-късно в шампионски стил плува и в света на киното. А там влиза с първата си роля във филма Quo vadis от 1951 г., но като статист в гвардията на император Нерон. После се снима в още няколко филма, но все с незначителни и незабележими роли. За първи път се появява на екран с партньора си Терънс Хил през 1967 г. в лентата "Бог прощава, аз не“.

Критиците обаче отбелязват, че за Бъд Спенсър започва да се говори, когато 2 години по-късно се появява филмът „Наричат ме Светата троица“ и продължението „Все още ме наричат Светата троица“ (1971 г.).
В тези ленти и в следващите, които излизат на голям екран, двамата партньори обират симпатиите със смешни диалози и ситуации, със забавни тупаници, а сюжетът с нищо не натоварва зрителя (вж. отделно филмографията на актьора).

Сред по-известните филми на тандема са „Ханибал“, „Каре аса“, „Черният пират“, „Пазете се, бесни сме“ и др.
Само Бъд Спенсър пък се изявява в „Наричаха го Булдозер“, „Банановият Джо“, „Бомбардировач“, както и в сериалите Big Man и Detective Extralarge. „Битката преди Коледа“ е последният му филм с Терънс Хил (1994 г.).

Казват, че на смъртния си одър в присъствието на неговото семейство последната дума на Бъд била благодаря.
Всъщност това благодаря са искали да му кажат всички негови почитатели…
Текст: FilmiFen.com

Бъд Спенсър - Филмография

ГодинаЗаглавиеОригинално заглавиеРоляРежисьор
1951Quo vadisQuo vadisОхраха на императораМървин Лерой
1954Siluri umaniМаряниАнтонио Леонвиола
1955Герой на нашето времеUn eroe dei nostri tempiФернандоМарио Моничели
1957Il Cocco di mammaОскар
1957Сбогом на оръжиятаA Farewell to ArmsКарабинерЧарлз Видор
1959ХанибалAnnibaleРутариоекип
1967Бог прощава, аз не!Dio perdona... Io no!Хъч (Джекас) БесиДжузепе Колици
1968Днес за мен ... утре за вас!Oggi a me... domani a te!О'БаниънТонино Черви
1968Извън законаAl di là della leggeДжеймс КупърДжорджо Стеяни
1968Четиримата от Аве МарияI quattro dell'Ave MariaХъч БесиДжузепе Колици
1969Бог е с насDio è con noiЕфрейтор ЙелинекДжулиано Монталдо
1969Армия от пет мъжеUn esercito di cinque uominiМеситоДон Тейлър
1969Хълмът на ботушитеLa collina degli stivaliХъч БесиДжузепе Колици
1970Наричат ме Светата троицаLo chiamavano Trinità...Бамбино (Лявата ръка на дявола)Енцо Барбони
1971Черният пиратIl corsaro neroЧерепаЕнцо Джика
1971Все още ме наричат Светата троица...continuavano a chiamarlo TrinitàБамбиноИ. Би. Клъчър
19714 mosche di velluto grigioДиомед / ГодфриДарио Ардженто
1972Черният торинецTorino neraРосарио РаоКарло Лидзани

Бъд Спенсър - Галерия

Bud Spencer Puños fuera Mejores momentos

4 328
13
14
1

Онлайн филми с участието на Бъд Спенсър

Рейтинг 1
SD 360