Робърт Редфорд

Още за Робърт Редфорд

Робърт Редфорд
Име: Чарлс Робърт Редфорд
Роден/а: 18 август 1936 г. (87 г.)
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1959 - до днес
Награди: Оскари: Най-добър режисьор, „Обикновени хора“ (1980); Златен глобус: Най-добър режисьор, „Обикновени хора“ (1980); Награди на БАФТА: Най-добра мъжка роля, 1969 за „Буч Касиди и Сънданс Кид“, „Кажи им Уили е тук“ и „Състезател по нанадолнището
Съпруг/а: Лола фан Вагеген (1958 – 1985); Сибил Загарс (от 2009 г.)
Деца: Ейми Редфорд

Робърт Редфорд, или защо е велик Великият Гетсби

Когато през 2018 г. той обявява, че се сбогува с актьорската професия, много почитатели на Седмото изкуство преживяват с тъга новината. Въпреки факта, че той е на 85, една напълно достолепна възраст за киноактьор. Други с носталгия си спомнят за най-знаменателните му роли, а те не са малко. Броят обаче няма значение. Важно е, че неговите персонажи са запомнят…
Той е американският актьор и режисьор Робърт Редфорд. Да, той е героят от гениалния роман на Скот Фицджералд „Великият Гетсби“ , както и персонажът от „Буч Касиди и Сънданс Кид“ и от „Ужилването“. 50 години завидна актьорска кариера!
За него казват, че не се вмества в никакви рамки. Голям талант. Медиите припомнят прелюбопитния факт, че първият хонорар на Робърт от киното наброява скромните 75 долара. По-късно той се превръща в един от най-скъпоплатените актьори в занаята.
Наградите може да не са единственото мерило за успех, но са някакъв показател. Робърт Редфорд освен „Оскар“ за режисура (носител е на почетен „Оскар“ и за цялостно творчество) има награди „Златен глобус“, БАФТА, „Сезар“ и др. Президентът на Щатите Барак Обама му връчи лично Президентски медал на свободата през 2016 г.

А интересното е, че началото не предвещава нищо от онова, което се случва с професията на Робърт. Роденият през 1936 г. Редфорд тръгва в бейзбола, където се утвърждава като голям майстор. Благодарение на спорта става студент в университета в Колорадо, който обаче така и не успява да завърши. Една семейна трагедия – смъртта на майка му, която умира от рак, го събаря психически и той се отдава на алкохола. А алкохолът не прощава. Изпълненията на младежа водят до това, че иначе талантливият бейзболист губи стипендията си. На 20 г. той се озовава във Франция, после в Италия, където опитва да рисува и където го завладява напълно бохемският начин на живот. След година се завръща в Щатите и там се отдава на семейството си. Следва бурна кинокариера, а Робърт не изневерява на себе си – през годините записва да учи живопис, след като вече е усвоявал занаят в Академията за драматични изкуства. Въобще на пръв поглед разпилян начин на живот, което обаче не му пречи да направи голяма кариера в киното. Паралелно с това Робърт Редфорд закупува огромен парцел земя в щата Юта, който превръща в имение и поставя началото на ежегоден кинофестивал. Разностранна личност…

Светската преса естествено следи живота на Робърт. Скандалите около името му не са малко, въпреки актьорския му талант и излъчването от екрана, което се дължи и на мъжкия му чар и привлекателност. Не бяха спестени критиките и по отношение на неговата книга „Автобиография“, която, според критиците, спестила много факти от личния му живот. Като че ли пък е длъжен да ги споделя в мемоарите си! Интрига се завърта дори около откриването на института „Сънданс“, който има за цел да дава път на млади и талантливи кинотворци. Със същото име се провежда и ежегоден кинофестивал за независимо кино. Жълтите издания търсят „под вола теле“ в личния му живот на младини, когато, твърдят те, той имал сексуални връзки с доста по-възрастни от него жени. Дали това е грях, е отделен въпрос…
Всъщност факт е, че Редфорд още от младини има доста буен нрав, често се забърква в различни скандални ситуации, твърди се дори, че е доста агресивен. В гимназията пък няколко пъти бил залавян с кражби. Когато обаче имаш талант, той рано или късно блесва.
В телевизията Робърт Редфорд се появява в епизод от сериала „Маверик“ и това става през 1960, когато той е на 24 г. Първата му роля в киното пък е във филма War Hunt от 1962 г. Три години по-късно идва участието му във „Вътрешният свят на Дейзи Кловър“, в който негови екранни партньори са Натали Ууд и Кристофър Плъмър. През 1966 г. пък се снима в „Преследването“ заедно с Джейн Фонда и Марлон Брандо. По сценарий на легендарния Френсис Форд Копола пък на големия екран се появява продукцията This Property Is Condemned на режисьора Сидни Полак и по пиесата на Тенеси Уилямс. Това е следващото участие на Редфорд.

Кинокритиката отбелязва, че най-големият успех на красивия актьор идва с участието му в „Буч Касиди и Сънданс Кид” заедно с големия Пол Нюман. Годината е 1969-а, а той е на 32. За „Ужилването“ от 1973 г. Редфорд е с първата си номинация за „Оскар“. Във филма са отново партньори с Пол Нюман. За „Великият Гетсби“ от 1974-а вече стана въпрос. В тази екранизация Робърт е на екран заедно с Миа Фароу. Пак Сидни Полак е режисьор и в „Трите дни на кондора“ от 1975 г., в който Редфорд отново се снима.
И по друг повод сме казвали, че големите режисьори търсят големи актьори за филмите си. Редфорд не прави изключение. В „Цялото президентско войнство“ от 1976 г., който забива в проблема на аферата „Уотъргейт“, той си партнира с Дъстин Хофман, а режисьор е Алън Пакула (вж. отделно филмографията на актьора).
Режисьорският дебют на Робърт Редфорд е през 1980-а с „Обикновени хора“. За тази продукция Редфорд получава „Оскар“ за режисура, а лентата е отличена с още три приза. Това признание не му пречи да продължи да се изявява и като актьор. През 1985 г. се появява „Отвъд Африка“. Продукцията според критиката е една от най-красивите любовни истории в киното, а Робърт Редфорд си партнира с Мерил Стрийп. Интересното в случая е, че тази продукция на режисьора Сидни Полак печели цели 11 статуетки „Оскар“, но нито една от тях не е за Редфорд и Стрийп, които играят наистина невероятно!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че женската киноаудитория е спечелена категорично от един филм, появил се през 1992 г. Става дума за „Неприлично предложение“ с Редфорд и Деми Мур. Дамите остават очаровани от Робърт и във филмите „Поверително и лично“ от 1996 г. и „Повелителят на конете“ от 1998-ма. В последния филм Робърт дава път на една млада звезда в киното – Скарлет Йохансон, която по онова време е тийнейджърка.
Както за почитателите на киното, така и за критиката Редфорд записва добро име и за филмите „Там тече река“ от 1992 г. с Брад Пит и „Телевизионно състезание“ от 1994 г. Двете продукции са номинирани за „Оскар“. Хроникьорите определят като най-добър режисьорски филм на Робърт Редфорд именно „Телевизионно състезание“. Лентата получава номинация и от Американската академия за режисура.
Специално семейният живот на Редфорд може би учудващо за мнозина не представлява кой знае какъв интерес. Простата причина е, че зад гърба си актьорът има само един брак за разлика от много негови колеги от САЩ. През 1958 г. Робърт се жени за Лола Джин Ван Вагенен, от която има три деца, а четвъртото умира от рядко заболяване.

През 1985 г. Робърт и Лола се развеждат, а през 2009 г. актьорът се жени за дългогодишната си приятелка – немската художничка Сибил Сагарс. Това може би е обяснение на едно от телевизионните откровения на Робърт Редфорд: „Никога не съм разбирал този маниакален стремеж на хората да се доберат до Холивуд и да бъдат знаменитости. Аз на практика съм роден там. Но това място не ми предлагаше нищо интересно…”
В заключение: Робърт Редфорд остава в историята на голямото кино като звезда, макар никога да не се е смятал за такъв. Факт е обаче, че в класацията „100-те филмови звезди на всички времена“ той е класиран на 29-о място…
Текст: FilmiFen.com

Robert Redford's Top 5 Must-See Films

168
1
1
0

Онлайн филми с участието на Робърт Редфорд

Рейтинг 0.9
SD 480
Рейтинг 1
SD 480
Рейтинг 1
SD 480
Рейтинг 1
SD 480