Харисън Форд

Още за Харисън Форд

Харисън Форд
Име: Харисън Форд
Роден/а: 13 юли 1942 г.
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: от 1964 г. до днес
Награди: Златен глобус на името на Сесил Демил (2002) Почетен „Сезар“ (2010)
Съпруг/а: Калиста Флокхарт (2010), Мелиса Матисън (1983 – 2004), Мери Маркуард (1964 – 1979)
Деца: Бенджамин 'Бен' Форд, Уилард Форд, Малкълм Форд, Джорджия Форд, Лиъм Флокхарт

Да си Индиана Джоунс на 80 години? Може, ако се казваш Харисън Форд

За лятото на 2023 година бе насрочена премиерата на петата част от легендарната поредица за археолога Индиана Джоунс.
Лентата трябваше да се появи на екран през 2022-ра, но събитието бе отложено.
Най-интересното в поредния епизод е завръщането в главната роля на Инди на актьора легенда Харисън Форд.

През 2022 г. той навърши 80 години и малцина бяха ония, които смееха да си го представят отново в култовата роля на Индиана.
Какви ли чудеса обаче не правят киното и технологиите!
Пресата не пропусна да отбележи, че 80-годишният актьор е специално подмладен за филма с помощта на най-модерните технологии, включително и някаква специална програма за външния вид.
Тя била използвана в някои от началните сцени на лентата, когато действието се развивало през 1944 г., а по-късно, вече в по-ново време, Форд се появявал на екрана такъв, какъвто е на 80 г.

Критиците поразкриха малко и от сюжета на филма с работно заглавие „Индиана Джоунс и часовникът на съдбата”.
В новата част от поредицата има пътуване във времето, а археологът авантюрист се разправя отново със своите стари врагове – нацистите, които надвива в стремежите им за някаква опасна за човечеството космическа програма.

Без да сме видели карди от Индиана Джоунс 5 можем да си представим Харисън Форд – отново с неизменната шапка с широка периферия и с камшика в ръка, едно от оръжията му.
И той отново е носител на доброто и победител – такъв, какъвто го познаваме...

Неслучайно започваме кратките бележки за житейския и творческия път на Харисън Форд точно с героя му Индиана Джоунс.
Както почти всички американски актьори от голямото кино и Форд си има емблематични роли, които го превръщат в световна знаменитост.
За Харисън освен Индиана Джоунс са превъплъщенията му в симпатичния Хан Соло в космическата сага „Междузвездни войни” (след „Междузвездни войни – Нова надежда” от 1977 г.
Форд поема ролята на Соло в още 4 части от поредицата в следващите 4 десетилетия), както и ролите на Рик Декард в научната фантастика „Блейд Рънър“ (1982) и „Блейд Рънър 2049“ (2017) и Джак Райън в шпионските трилъри „Патриотични игри“ (1992) и „Реална опасност“ (1994).

С това, разбира се, богатата палитра от образи на Форд само започва. Чудно е, че въпреки десетките филми зад гърба си и то ленти, донесли милиарди долари печалба в Щатите и по световните екрани, актьорът Харисън Форд няма във витрината си най-престижната филмова награда „Оскар”.
Това е не само любопитно, но и доста странно, защото Форд е работил в кинокариерата си, продължила повече от 60 години, с най-великите режисьори в света, сред които Джордж Лукас, Франсис Форд Копола, Стивън Спилбърг, Роман Полански....

Да, има 4 номинации за приза „Златен глобус”, но такава награда също не му е присъдена.
В творческата му биография присъстват други няколко награди, някои от които за цялостно творчество, но без „Оскар” наистина ни е трудно да си го представим...
И друго прелюботно има в кариерата на този знаменит актьор.
Едва ли има популярен актьор в Холивуд, който толкова дълго и трудно да е извървял пътя си към звездната слава.
Толкова много перипетии, толкова много отричания, толкова пропадания и критики за слаби роли и несполучливи филми, а Харисън става, вдига глава и продължава напред.
Дори когато един филмов продуцент му заявява, че от него никога няма да стане звезда, защото няма качества.
Дали пък това не го амбицира още повече?

Между другото, Форд има семейна закалка в правенето на изкуство, в правенето на кино.
Майка му е радиоактриса, а баща му също е бил актьор, преди да се преквалифицира в рекламен бос.
Като малък Харисън е бил срамежливо дете, поне така твърди той самият.
Още от юношеските си години обаче има интерес към изкуството и започва посещение на театрален клас като ученик в колежа, където пък учи философия.
Междувременно пак там членува и в една популярна фолкгрупа, в която свири на саморъчно направен инструмент.

И понеже стана дума за трудностите, пътят на Харисън наистина е осеян с тях. Какво ли не прави този млад човек, докато го признаят за истинското му призвание – киното... Кандидатствал е за работа като радиоговорител, но не го одобряват.
За да издържа първата си съпруга, за която се жени млад, пробва различна работа – сервира пици в квартален ресторант, става нощен пазач на яхта. Междувременно се явява на различни прослушвания, но никъде не го одобряват.

Снима се като филмов статист, а участията му в някои малки роли, в които дори не изписват името му сред актьорите, не го удовлетворява. И въпреки любовта към изкуството, той е търсеща личност.
Решава да стане дърводелец и го прави! Успява да се докаже с майсторство в занаята, въпреки че е самоук, и в един момент е затрупан от поръчки. Да, вади пари, но мисълта му е на друго място.

За първи път с малка роля името му е изписано сред актьорския състав в уестърна „Време за убиване”, появил се през 1967 г.
Тогава той е записан като Харисън Дж. Форд, за да бъде различен от друг актьор със същото име, от по-ранните години на киното.
Всъщност пътят на Форд къз известността тръгва от филма „Американски графити” от 1973 г. на режисьора Джордж Лукас.

Там Харисън се превъплъщава в ролята на Боб Фалфа, а лентата – за мнозина неочаквано, се превръща в суперпечеливша, което пък, от своя страна, прави популярен Харисън Форд.
Може би поради тази популярност друг голям режисьор – Франсис Форд Копола, дава две макар и неголеми роли на Форд във филмите си „Разговорът” от 1974 и „Апокалипсис сега” от 1979 г.

Тези участия привличат вниманието на големите режисьори към актьорската игра на Харисън Форд.
Затова закономерно идва и ролята му в „Междузведни войни” от 1977 г., един филм, който чупи всички рекорди по приходи.
Форд участва като Хан Соло и в следващите части на космическата сага, също толкова успешни - „Империята отвръща на удара“ (1980), „Завръщане на джедаите“ (1983) и Star Wars Holiday Special (1978).

Следват 80-те години, когато идва и втората емблематична роля на Харисън Форд – Индиана Джоунс.
Първата лента от легендарната поредица е „Похитителите на изчезналия кивот” от 1981 г.
Смелият и находчив археолог авантюрист преминава през редица премеждия, но тъй като е носител на доброто и се бори с лошите, в крайна сметка винаги излиза победител.
Самият актьор не желае в тази роля да бъде определян като екшън герой, а казва, че Инди е по-скоро приключенски персонаж.

Лентата пък също като „Междузвездни войни” се превръща в суперпечеливша и става най-касовият филм за годината.
Форд се снима и в другите популярни части на поредицата - „Индиана Джоунс и храмът на обречените“от 1984 г., в продължението „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ от 1989 г. и „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп”.
Във втория филм участва и друга кинознаменитст - Шон Конъри, който изпълнява ролята на бащата на Инди – Хенри Джоунс-старши.

Друго участие, донесло световно признание на Харисън, е ролята на Рик Декарт в научнофантастичния филм на режисьора Ридли Скот „Блейд Рънър” от 1982 г. Единствената номинация на Форд за наградата „Оскар” като най-добър актьор обаче е за участието му в „Свидетелят” от 1985 г.
Симпатии сред публиката печели като Джак Райън в лентите „Патриотични игри” от 1992 г. и „Реална опасност” от 1994, както и в трилърите „Беглецът“ (1993), „Жив дявол“ от 1997 г. и „Еър Форс Едно“ от 1997 г. (вж. цялата филмография на актьора отделно).

Що се отнася до личния живот на Харисън Форд, актьорът е една от личностите, които винаги са били много резервирани към разкриването на подобни детайли.
Все пак любопитното не убягва от жълтата преса. За 80-годишния през 2022-ра актьор се знаеше, че е лудо влюбен в третата си съпруга – 58-годишната Калиста Флокхарт, с която бяха заедно повече от 20 г. Форд се е женил три пъти и има 4 биологични деца и едно осиновено.

Освен като актьор той е известен и като добър пилот – управлява хеликоптер и самолет и е претърпял 4 аерокатастрофи, за радост нито една много тежка.
Той е почетен член на борда на Хуманитарната авиационна организация „Криле на надеждата”, както и зам.-председател на екологичната американска организация Conservation International.
Той е бойскаут с най-висок ранг - Life Scout, и е главен настоятел на УС на Археологическия институт на Америка.

Храникьори са пресметнали, че общите приходи от филмите с негово участие надхвърлят 9 милиарда долара.
През 2001 г. дори Книгата на рекордите „Гинес” го вписва като най-богатият тогава актьор.
Сам признава, че по политически възгледи е демократ, а запознати припомнят, че дори се включва в президентската кампания на Джо Байдън срещу Доланлд Тръмп през 2020 г.
Може би заради цялата тази пъстра житейска и творческа биография Харисън Форд заявява уверено: „Аз съм помощник–разказвач.
Това е като да бъдеш сервитьор или обслужващ бензиностанция, но ако имам късмет, аз обслужвам по 6 милиона седмично.”
Дано го прави по-дълго!
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника

Харисън Форд - Галерия

Raiders of the Lost Ark - Sword vs. Gun (1981)

5 017
9
9
0

Онлайн филми с участието на Харисън Форд