Анди Гарсия

Още за Анди Гарсия

Анди Гарсия
Име: Анди Гарсия
Роден/а: 12 април 1956 г.
Националност: Куба
Професия: актьор
Активност: 1978 –
Съпруг/а: Мариви Лоридо Гарсия (1982 - )

Анди Гарсия, или Кръстникът, за когото семейството е светая светих

Той е изключение в света на холивудското кино. По няколко различни причини. Казват, че е пример за мъж, отдаден изцяло на семейството си, което за него е светая светих. Факт е, че е женен само веднъж – през 1982 г. за Мариви Лоридо Гарсия, от която има три дъщери и един син. Не се е развеждал и не е имал други връзки. Актьор и съпруг за пример.

Той е Анди Гарсия. Роденият през 1956 г. в Хавана американски актьор от кубински произход напуска Острова на свободата, когато е на 5 г. и семейството се заселва в Маями. Баща му, по професия адвокат, бързо се установява в парфюмерийния бранш и създава империя, която носи милиони. Едва ли парите обаче са онези, които формират младия Анди.

Години след неговите първи изяви на големия екран режисьори и партньори, а и критика го определят като изключително сериозен, целеустремен, актьор със свой собствен стил, който никога не е поставял на първо място материалните измерения. Не е пресъздал огромен на брой образи, но пък има такива, които са силно запомнящи се.
На първо място – на Винченцо Мансини в гангстерската сага „Кръстникът 3“. Този персонаж, пресъздаден през 1990 г., го изстрелва рязко нагоре и му носи номинация за „Оскар“ за най-добра поддържаща роля, както и номинация за „Златен глобус“. Но за това малко по-късно…

Като студент Гарсия се увлича по спорта – играе добре баскетбол, учението също му върви, а с външността си привлича и погледите на момичетата. Заболяване обаче го вади от спорта и го насочва към актьорската професия. В началото, както обикновено се случва, се появява на театралната сцена и в някои не толкова популярни телевизионни сериали.
Тъкмо в тв сериал обаче в Холивуд идва и пробивът в киното. Става дума за поредицата от 1986 г. „8 начина да умреш“, където се превъплъщава в образа на кокаинов бос. Тук е забелязан от режисьора Браян де Палма, който го привлича в друг гангстерски филм – „Недосегаемите“ от 1987 г. Анди играе ролята на агент Джордж Стоун.

Любопитното е, че талантът на Гарсия блясва дори в партньорство с име като Майкъл Дъглас във филма „Черен дъжд“ от 1989-а на режисьора Ридли Скот. Следващата година пък Гарсия снима при режисьора Майкъл Фигис във „Вътрешни работи“ заедно с Ричард Гиър.
И стигаме до същата 1989 г., когато легендата Франсис Форд Копола стяга кастинг за „Кръстникът 3“. Синът на Сони Корлеоне – Винсънт Манчини, е роля, която мами не едно и две големи и утвърдени имена в киното.
Между тях са Робърт де Ниро, Чарли Шийн, Алек Болдуин, Том Круз, Вал Килмър. За ролята упорито се настиска дори Никълъс Кейдж, който отгоре на всичко е племенник на режисьора Копола. Анди обаче печели кастинга и това му носи вече световна слава.

Между другото, през 2022 г. медиите оповестиха, че е имало вариант за заснемането дори на „Кръстникът 4“. Нещата са били задвижени, ясни са били дори някои от изпълнителите, между които и Анди Гарсия, но смъртта на писателя Марио Пузо осуетява проекта, тъй като изричното желание на Копола е да работи именно с него.

След успеха му в „Кръстникът“ Гарсия е вече още по-търсен за различни роли. Гледаме го в добри филми като „Герой“ от 1992 г, „Когато един мъж обича една жена“ от 1994 г., пак играе бандитска роля в образа на Лъки Лучано в „Бандити“ от 1997-ма, превъплъщава се в ченге в „Отчаян ход“ от 1998 г. (вж. отделно филмографията на актьора).
През 2001 г. режисьорът Стивън Содърбърг го кани за ролята на Тери Бенедикт, собственик на казино, в хита „Бандата на Оушън“, който има втора и трета част. Запомнящ е и кинообразът, който Анди гради в продукцията „За любовта или родината: Историята на Артуро Сандовал“. Този филм от 2000 г. разказва за живота и съдбата на известния кубински тромпетист Артуро Сандовал.

Любопитен факт е, че Анди и чаровната Глория Естефан се появяват на екрана като семейна двойка в една продукция на НВО със забавен характер. Става дума за романтичната комедия „Бащата на булката“. Таткото е Гарсия, който не иска да приеме факта, че дъщеря му е вече голяма и иска да се омъжи. И двамата актьори признават за този филм, че партньорството им на екрана е перфектно, може би и поради факта, че се познават много отдавна, а и в кръвта на двамата тече гореща кубинска кръв.

И понеже вече споменахме, че поради основателни причини Анди Гарсия не е в обектива на жълтата преса, можем само да добавим любопитката, че покрай основната си любов киното и семейството обича да колекционира шапки и барабани.
А, и никога не се е снимал в голи сцени. Не е събличал дори ризата си…
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника
245
1
1
0

Онлайн филми с участието на Анди Гарсия

Рейтинг 1
SD 480
Рейтинг 0.4
SD 480