Чък Норис

Още за Чък Норис

Чък Норис
Име: Карлос Рей „Чък“ Норис
Роден/а: 10 март 1940 г. (84 г.)
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1969 - до днес
Съпруг/а: Даян Холечек (1958 – 1988); Джена О'Кели (1998 – )
Деца: 5

Чък Норис – мъжът, който избутва земята

За него казват, че когато прави лицева опора, не избутва тялото си нагоре, а избутва земята надолу. Мъжът се казва Чък Норис и е една от най-големите екшън звезди на Холивуд. Всъщност закачката с лицевата опора е само едно от шеговитите намигвания, с които е известен този актьор. В Америка едва ли има друга личност от света на киното, за която в интернет пространството да има толкова много шеги и закачки. При това 99 на сто от тях са изцяло доброжелателни. И заслугата за това е разбира се на Чък...

През март 2022-ра той навърши 82 години, а световните медии не пропуснаха да отбележат, че възрастта въобще не му личи. И няма как да не е така – дори на 82 той призна, че не спира да спортува, макар и вече не така активно, както на млади години, но пък не се отказва от тениса, фитнеса и малко от любимите бойни спортове.

Той е една от звездите, които са идвали в България за радост на родните киномани. Това стана през октомври 2011 г., а актьорът стъпи на родна земя за снимките на екшъна „Непобедимите 2” с режисьор не друг, а Силвестър Сталоун. Тогава Чък бе на 71, но жълтата преса не пропусна да отбележи, че той и на тази възраст лови окото на дамите. И как да е другояче? Норис има завидна физика, симпатяга е, за силата и издържливостта му се носят легенди.

Освен това във филмите, в които играе, е добрият, който изпълнява важни мисии, бие се страхотно, побеждава лошите, може да срази сам цяла армия и накрая заслужено ликува. Как да не обикнеш такъв герой? Неслучайно хроникьорите го нареждат по слава редом с екшънзвезди като Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Стивън Сегал, Жан-Клод Ван Дам...

Любопитно е да се отбележи, че също като друга спортна и киноикона – Брус Лий, Чък Норис първо става голям спортист, а после идва звездната му слава на екрана. За детството му се знае, че не е леко, тъй като произхожда от бедно семейство. Баща му е шофьор на камион и автобус и от него Чък не наследява никакъв ген. А и родителят му имал влечение към алкохола, което явно се отразява върху живота в семейството. Като хлапе Чък дори не се слави с добра физика, напротив, казва,че бил слабичък и стеснителен.

Тъй като имал смесен произход – има в родословното му дърво ирландски и индиански корен, другите деца в училище често му се подигравали. Той пък естествено понякога искал да ги набие, само че навремето не успявал. По-късно нещата се развиват по различен начин...

А за това, че постига слава в областта на бойните изкуства, най-силно виляние оказва военната служба на Чък Норис. През 1958 г. той облича униформата на ВВС на САЩ и е изпратен като патрул в Южна Корея. Именно там се появява интересът му към бойните спортове и започват тежките тренировки. Започва занимания с бойното изкуство Танг Су До и се усъвършенства до получаване на черен пояс. Смесва различни стилове, става все по-добър и дори създава свой боен стил – Чунк Кук До, а по-късно основава и Федерация на бойните изкуства, известна още с неофициалното си название „Да изритаме наркотиците от Америка”.

Може би тук е мястото да споменем, че Чък е сред личностите, които се борят много сериозно срещу разпространението на наркотици и тяхното вредно влияние върху децата. Той се обявява и срещу еднополовите бракове и рекламата на хомосексуалността. Тези свои виждания утвърждава и в създадената от него верига от училища по карате.

Най-силните му години в спорта са 1968 – 1974 г. Тогава печели пояса в професионалния карате шампионат в средната категория и успява да задържи тази титла 6 поредни години! През 1969-а пък става боец на годината в класацията на списание „Черен пояс”. Освен карате практикува успешно и таекуондо, в което също има черен пояс, както и черни пояси по бразилско джиу джицу и джудо.
Преди да стигне до звездните си роли и най-вече в знаменития тв сериал „Уокър, тексасткият рейнджър”, Чък
дебютира през 1969 г. в „Разрушителният екипаж” на режисьора Дийн Мартин.

Роля за бъдещите му успехи в киното изиграва екранната среща с легендата Брус Лий. Двамата се снимат във филма „Пътят на дракона” през 1972 г., а кинохроникьорите твърдят, че именно от тази лента тръгва пътят на славата за Чък Норис. Все пак може би първата му значима роля на големия екран е във филма „Брейкър! Брейкър!” от 1977 г. и в последвалите заглавия „Октагон”, „Око за око” и „Самотният Вълк Маккуейд” през 1980 – 1981 г.

Ролята му в спасяване на пленник във филма „Изчезнал по време на акция” от 1984 г. го прави още по-известен и търсен актьор за такъв тип сюжети. В тия години Чък е любимец на кинокомпанията „Канон филмс”, която го използва за генериране на милиони приходи във филмите „Делта форс”, „Код на мълчанието”, „Файъруокър“ (вж. отделно филмографията на актьора).

Факт е обаче, това никой не отрича, че най-големи симпатии смелчагата боец Чък добива благодарение на култовия сериал „Уокър, тексаският рейнджър”, който се развива на екрана осем сезона между 1993 и 2001 г.
За разлика от други холивудски звезди, Чък Норис сравнително по-рядко попада в обективите на жълтите издания. Може би и заради факта, че има само два брака. Първият е през 1958 г. с Даян Холичек, с която се развеждат през 1988-ма. 10 години по-късно се жени втори път, за бившия модел Джена О’Кели, 23 г. по-млада от него, с която живеят дълго и щастливо.

Пресата отбелязва интересен факт от съвместния им брачен живот. През 2013 г. е открито тежко заболяване на Джена и тя е прикована към леглото. Тогава Чък зарязва кинокариерата си и е неотлъчно до болната си половинка. Не се отделя от нея ден и нощ, чете й книга, развлича я и прави всичко възможно тя да пребори болестта, което се и случва.

Сред любопитките за Чък можем да отбележим и едно явление, наречено интернет феномен – „Факти за Чък Норис”. Те са къде истина, къде полуистина, къде измислица, но са се разпространявали в световната мрежа със скоростта на светлината и непрекъснато са се увеличавали. Началото поставил един хуморист и програмист – Иън Спектър, а закачката му доста бързо била възприета и се превърнала в любимо занимание за милиони хора по света. Затова не е изненада фактът, че има дори улица, кръстена на неговото име. Тя се намира в Босна и Херцеговина. С неговото име има и популярни видеоигри. Знае се още, че Чък е автор на няколко книги за християнството, на което е поддръжник, както и деец на движение, което се бори за разпространението на Библията в училищата.

По политически възгледи е републиканец, писал е дори писмо на бившия американски президент Барак Обама. Помагал е и с парични дарения на кандидати на републиканската партия. А го прави, може би защото наистина вярва в мисълта, изказана от самия него: „Парите не гарантират щастие. Парите гарантират главоболие...”
Текст: FilmiFen.com

Top 10 Chuck Norris Moments

255
3
3
0

Онлайн филми с участието на Чък Норис

Рейтинг -0.6
Full HD 1080