Алек Болдуин

Още за Алек Болдуин

Алек Болдуин
Име: Алек Болдуин
Роден/а: 3 април 1958 г.
Националност: САЩ
Професия: актьор, кинорежисьор
Активност: 1980 – до днес
Съпруг/а: Ким Бейсингър (1993 – 2002) Хилария Томас (2012 – )
Деца: 8

Алек Болдуин, или ловецът на Червения октомври
... Той е специален агент в един наистина интригуващ и на моменти спиращ дъха филм. Натоварен е със специалната задача да открие и евентуално да обезвреди супермодерна съветска ядрена подводница с името Червеният октомври. Тя плава към американските брегове и за намеренията й американските военни могат само да гадаят. Като специален агент обаче Алек Болдуин има своя версия, която в хода на сюжета се оказва вярната.

Продукцията прави световна премиера през 1990 г., излъчвана е и по родните телевизионни канали неведнъж.
Може някой да каже, че това не е най-запомнящата се роля на Болдуин, но пък филмът е наистина от тези, които впечатляват, а превъплъщението на Алек е перфектно – и поради интересния сюжет, и поради добрия актьорски състав, сред който личат имената на Шон Конъри, Скот Глен, Томас Арана, и поради стилната режисура на Джон Мактиърнън.

Всъщност колкото и да се говори за творческия път на този американски актьор, роден през 1958 г., има два факта, които го отличават от актьорската маса. Единият е свързан с киното, другият с личния му живот. През октомври 2021 г., когато се заснема филмът „Ръжда”, инцидент бележи фатално живота на Болдуин.
По невнимание или по някакви други причини, през 2023 г. все още не напълно изяснени, пистолетът на Болдуин произвежда изстрели, прострелва операторката Халина Хътчинс, която по-късно умира в болницата. Срещу актьора е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство. Това е тежък удар върху него.
Той категорично отрича вината си и твърди по време на процеса, че пистолетът е гръмнал сам и той не е натиснал спусъка. Освен това по неговите думи екипът му е казал, че оръжието не е заредено. А то не само е било заредено с истински, а не с халосни патрони, а така и не става ясно как истинските патрони са попаднали в пистолета. При случката е ранен и режисьорът Джоел Соуза.

Пресата тогава естествено раздуха случката до небесата. През лятото на 2023 г. обаче прокуратурата в Съединените щати оттегли обвиненията срещу актьора в непредумишлено убийство. Алек бе обвинен в пренебрежение към безопасността по време на снимките. В хода на разследването обаче станало ясно, че реквизитният пистолет е бил модифициран така, че много по-лесно да произвежда изстрели – нещо, за което актьорът не е бил предупреден.

Втората случка – тя е от личния живот на актьора, също предизвиква немалко коментари, най-вече в жълтата преса. Болдуин е щастлив баща на 8 деца, а през май 2023 г. за първи път стана и дядо. С внучка го дари най-голямата му дъщеря Айрлънд, която е от първата му съпруга Ким Бейсинджър, актриса и модел. Айрлънд, която също е модел по професия, стана майка на 27 години и кръсти момиченцето си Холанд. Алек и Ким бяха съпрузи в периода 1993 – 2002 г., а от втората си съпруга Хилария актьорът има още 7 деца. Най-малкото се роди през есента на 2022 г.

И понеже досега ставаше дума повече за любопитни истории, насочваме внимание към творческия път на актьора Алек Болдуин. И при него генът като че ли няма кой знае какво значение, тъй като баща му е преподавател по социология, а извън работата си в училището е треньор на футболния отбор. Досег с изкуството – никакъв. В същото време Алек завършва политология във Вашингтон, а после учи и актьорско майсторство в Нюйоркския университет, където макар и след доста години става бакалавър по изящни изкуства в раздела „Драма”.

Кариерата си на актьор стартира през 1979 г., когато все още учи в драматичната школа на университета в Ню Йорк. Тръгва от телевизионни програми и сериали, като талантът му първо е забелязан в сериала „Докторите” на Ен Би Си. През 1986 г. пък дебютира на театралната сцена, дори получава награда за ролята си в черната комедия „Плячка” на Джо Ортън. Публиката го аплодира още в пиесите „Живот, посветен на театъра”, „Големи пари” и „Прелюдия към една целувка”.
Популярност му носи и участието в телевизионната адаптация на прочутата пиеса на Тенеси Уилямс „Трамвай Желание”, в която като Стенли Ковалски си партнира с Джесика Ланг, Даян Лейн и Джон Гудман. За това превъплъщение е номиниран за награда „Тони”.

През 1987 г. се снима във Forever Lulu, а следващата година вече и в „Бийтъл Джус”, Мarried to the Mob и Talk Radio. За продукцията „На лов за Червения октомври” от 1990-а вече стана дума. Тази лента му носи забележителен успех. Същата година Болдуин се появява в ролята на крадец в Miami Blues, след което и във „Вечният жених” (1991). През 1996 г. Алек има роля на прокурор в Ghosts of Mississippi, а през 1999 г. го гледаме в The Confession в партньорство с Бен Кингсли, Ейми Ървинг и Ричард Дженкинс.

През 2001 г. Болдуин се снима в една военна супердрама, много популярна - „Пърл Харбър”. Сред по-известните филми с негово участие са още „Маями блус”, „Сянката”, „Код Меркурий”, „Нотинг Хил”, „Мисията невъзможна: Престъпна нация”, „Доктор Смърт” и др. (вж. отделно филмографията на актьора).
И още нещо любопитно около живота на Алек Болдуин. През лятото на 2023-а актьорът претърпя операция за смяна на тазобедрена става. Дори в социалните мрежи се появи снимка от болничната стая заедно със съпругата му. В същото време бдителни папараци заснеха Алек скоро след операцията в доста западнало, според тях, състояние.

Той не само куцукал, подпиран на патерица, но бил и доста поизоставен като външен вид. Жълтата преса дори коментира, че в резултат на дългото следствие срещу него заради инцидента на снимачната площадка Алек отново е посегнал към алкохола, при това след 30-годишна „суша”. Дали е точно така, ще видим, коментират хроникьорите.

Приключваме според традицията с откровение на Алек, което говори за творческия му път: „Не получавам работа като актьор, заради външния си вид.”
Остава поколенията да гадаят дали е точно така...
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника
182
1
1
0

Онлайн филми с участието на Алек Болдуин